A fogyasztók sokszor úgy érzik, ha egy csomagolásra zöld levél vagy „komposztálható” felirat kerül, az automatikusan környezetbarátabb választás. A valóság azonban jóval összetettebb: a bioműanyagok az előrelépés mellett új problémákat is hoznak a hulladékgazdálkodásba.
Mi számít bioműanyagnak?
A „bio” előtag megtévesztő lehet, hiszen két dolgot is
jelenthet:
Biobázisú: a műanyag megújuló forrásból készül
(pl. kukorica, cukornád, keményítő),
Biológiailag lebomló: a műanyag
mikroorganizmusok hatására, megfelelő körülmények között lebomlik.
A kettő nem mindig jár együtt. Léteznek kőolajalapú, de
biológiailag lebomló
polimerek (pl. PBAT), és vannak növényi eredetű, de nem lebomló műanyagok (pl.
bio-PE).
A leggyakrabban használt típusok
PLA (politejsav): kukoricából vagy cukornádból
előállított biopolimer. Komposztálható, de csak ipari körülmények között (60 °C
feletti hőmérséklet, magas páratartalom, speciális baktériumkultúrák). Házi
komposztban nem bomlik le.
PHA (polihidroxialkanoátok): baktériumok által
előállított polimerek. Valóban lebonthatók tengervízben és talajban is, de
előállításuk költséges, így egyelőre csak niche alkalmazásokban elérhetők.
PBS (polibutiril-szukcinát): kőolajalapú vagy
részben biobázisú polimer, amely ipari komposztálás során bomlik. Nagy előnye,
hogy mechanikai tulajdonságai hasonlóak a hagyományos műanyagokhoz.

Valóban környezetbarát megoldás?
A bioműanyagok nagy ígérete, hogy kiválthatják a fosszilis
alapú műanyagokat, és lebomlanak, így nem maradnak évszázadokig a környezetben.
A gyakorlatban azonban több probléma is felmerül:
1. A legtöbb bioműanyag csak ipari komposztálóban
bomlik le. Ha házi komposztba vagy a természetbe kerül, sokszor ugyanolyan
tartós marad, mint a hagyományos műanyag.
2. A szelektív gyűjtőrendszerben nem lehet
egyszerűen a bioműanyagokat a műanyag frakcióba dobni, mert rontják az
újrahasznosítás minőségét. Ha viszont a kommunális hulladékba kerülnek, akkor
égetés vagy lerakás lesz a sorsuk – és oda a „zöld” ígéret.
3. A biobázisú polimerek alapanyaga sokszor
kukorica vagy cukornád, amely élelmiszerként is hasznosítható lenne. Ez a
mezőgazdasági területek túlhasználatát és az élelmiszerárak emelkedését
okozhatja.
4. Bár a kiinduló alapanyag megújuló, a gyártás
energiaigénye és karbonlábnyoma sok esetben közel azonos a hagyományos
műanyagokéval.
Sok vállalat előszeretettel kommunikálja, hogy terméke
„komposztálható” vagy „bioműanyagból készült”. A fogyasztó
azonban gyakran nincs tisztában azzal, hogy ez nem feltétlenül jelent
természetes körülmények között történő lebomlást. Így a bioműanyag könnyen
válhat greenwashing
eszközzé.
Van jövőjük?
A bioműanyagok nem ördögtől valók, sőt bizonyos esetekben
fontos alternatívát jelentenek:
· Egyszer használatos, nehezen újrahasznosítható
termékek esetében (pl. ételcsomagolás, evőeszközök) valóban csökkenthetik a
környezetterhelést, ha ipari komposztálás biztosított.
· A PHA-k kutatása ígéretes, mert ezek valóban
képesek természetes körülmények között is lebomlani.
Az igazi megoldás azonban nem pusztán az anyagcsere, hanem a
fogyasztás csökkentése, az újrahasználat és a körforgásos gazdaság erősítése.


